Alkalmi munka hozzáadása

Internship

Internship/Fizetett gyakornokság:
 • A törvény (176/2018) elsődleges célként ösztönözni szeretné a fiatalokat arra, hogy itthon vállaljanak munkát, ugyanakkor lehetőséget biztosít, hogy még tanulmányi éveik alatt tapasztalatra, gyakorlati tudásra tegyenek szert, megtapasztalják jövőbeli szakmájuk munkakörnyezetét, ez mind segítve őket a későbbi elhelyezkedésben
 • Az internship meghatározása- az elméleti ismeretek elmélyítésével, a gyakorlati készségek fejlesztésével és/vagy új készségek vagy kompetenciák elsajátítását célzó, a házigazda szervezeten belüli, korlátozott időn belül elvégzett munka.
 • Sok fiatal szembesült már pályakezdőként azzal, hogy nincs elég munkatapasztalata azon a területen, ahol hosszú távon el akarna helyezkedni. Ez a törvény többek között ezt segítené elő, hiszen ezzel  a szülők, a munkaadók és a fiatalok is jól járnának.
 • Munkát vállalhatnak a 16.-ik életévüket betöltött ( szülői beleegyezéssel a 15. életévüket betöltött) fiatalok magáncégeknél vagy közintézményekben egy „internship” azaz gyakorlati szerződés megkötése által.
 • Egy házigazda szervezet legtöbb az alkalmazottjainak számának az 5 %-al megegyező számban vehet fel gyakornokot (20 alkalmazott alatt legtőbb 2-t vehet fel)
 • a munkaadó (házigazda cég) maximum hat hónapra kötheti meg az adott szerződést (nem haladhatja meg a 30 órát/hét, a 18 éven felülieké pedig a 40-et. Max 720 óra/ hónap)
 • A gyakornok egy tutor (legalább 1 év régiséggel rendelkező alkalmazott) felügyelete mellett dolgozik, aki az érintett cég vagy intézmény egyik kiemelt alkalmazottja lesz.
 • Az alkalmazó ugyanakkor köteles legalább a minimálbér felével megegyező bérezést biztosítani (jelenleg 1.040 lei bruttó)
 • Ha a munkáltató a gyakornokkal tovább akarja folytatni a 6 hónap lejárta után az együttműködést, munkaszerződést köthet vele. Ha a munkaszerződés lejártát követő 60 napon belül munkaszerződést köt vele, a vállalkozó az államtól mintegy 1000 eurós támogatást kérhet. Ezt követően a munkaadó köteles 24 hónapon keresztül érvényben tartani a munkaviszonyt. (ez az előírás nem vonatkozik a közintézményekre)
 • A szakmai gyakorlat végén a gyakornokot mentora fogja értékelni, egy értékelő jelentés alapján. Ezen értékelő jelentés alapján a házigazda szervezet köteles egy internship bizonyítványt kibocsátani.
·       Ugyanaz a gyakornok, ugyanabban a fogadó szervezetben több szakmai gyakorlatot tud elvégezni, de csak abban az esetben, ha más szakmai gyakorlati programokról van szó, és halmozott időtartama nem haladhatja meg a hat hónapot.·       Nyilvánvaló, hogy a gyakornoki szerződések nem alkalmazandók a Munka Törvénykönyvének a munkaviszonyra vonatkozó szabályainak felülbírálására nélkül, valamint tilos egy munkaszerződést internship szerződéssel szimulálni- az ilyen jellegű próbálkozások abszolút semmissnek tekintendők.
 • Nagyon fontos, hogy az így ledolgozott időszak munkarégiségnek számít, valamint szakmai régiségnek is!
 • Ellenőrzések:
  • Az ITM (Területi Munkaügyi Felügyelőség) és az ANOFM (Munkaerő Elosztó Ügynökség) ellenőrizheti a szerződések regiszterbe történő nyilvántartását, a juttatás kifizetését, a szerződés megkötésének, végrehajtásának módját, stb
  Egyéb tudnivalók:
 1. Azok a házigazda szervezetek, amelyek azzal a céllal kötnek internship szerződést, hogy elkerüljék a munkaszerződés megkötését, nem köthetnek internship szerződest 3 évig a szankció megitélésétől számítva.
 2. Az internek toborozásakor, a munkáltatónak kötelező betartania a munka kódex által szabályzott “ egyenlő bánásmód elvét.”
 3. A házigazda szervezetnek kötelessége legkésőbb egy nappal a program kezdete előtt elküldenie a szerződés adatait az internship szerződések elektrónikus nyilvántartásába.
  2018/60-as sürgősségi kormányrendelet
 • Egy tavaly életbe lépett jogszabály jelentős mértékben, azaz 900 lejről 2.250 lejre növelte azokat a juttatásokat, amelyekre azok a munkaadók jogosultak, akik inasokat, gyakornokokat, fogyatékos személyeket, friss végzősöket vagy 45 évnél idősebb és nyugdíj előtt álló  munkanélkülieket alkalmaznak.
 • A Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség arra bíztat minden munkahelyet kereső személyt, hogy regisztráljanak annak a Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség adatbázisába amely alá tartoznak. Így lehetőségük nyílik bérmentve, hogy szembesüljenek a lehetőségekkel annak fügvényében, hogy milyen végzettséggel rendelkeznek, valamint szakmai képzéseken vehetnek részt.
 • Törvény szerint a fiatalok amint befejezték a középiskolát vagy egyetemet és 60 napon belül munkanélküliként regisztrálnak, jogosultak a havi 250 lejes munkanélküliségi segélyre, és az ezzel járó egészségbiztosításra, ami fontos szempont lehet, hiszen az iskolapadból kikerülve a fiatalok biztosítás nélkül maradnak, így baj esetén nem fedezett az orvosi ellátásuk.
 • 1 500 lejes munkába állási támogatást is kaphatnak azok a frissen végzettek, akik regisztráltak munkanélküliként, de 60 napon belül munkahelyet is találnak. A pénzt két részletben folyósítják, az összeg felét a munkába álláskor kapja meg, a másik felét pedig akkor, ha egy évig dolgozott.
 • Ugyanakkor a munkaadókat is ösztönzik, hogy pályakezdőket foglalkoztassanak, hiszen egy évig havi 2 250 lejt kaphatnak minden friss végzős foglalkoztatása esetén.